VISSZAEMLÉKEZÉS AZ ELMÚLT NEGYVEN ÉVRE

nzyang   2018.05.23. 13:07  Hozzászólás
AvatarAdminisztrátor

Hozzászólások: 1290
Csatlakozott: 2017.06.29. 07:20
Tartózkodási hely: Bácskossuthfalva
 
VISSZAEMLÉKEZÉS AZ ELMÚLT NEGYVEN ÉVRE

Az ifjúság napján, 1978.május 25-én fontos ügyben találkoztak a festők Moravicán. A festők korábbi barátkozásai teremtették meg annak feltételét, hogy megalakuljon egy képzőművészeti szakcsoport. Ezeken a találkozásokon Torok Sándor, Gyurkovics Hunor, Benes József, és Zsáki István vettek részt.

Az alakuló találkozáson ott volt a topolyai születésű Ács József Újvidékről, a két Petrik és Gyurkovics Hunor Szabadkáról, Török Pista Palicsról, Zsáki István Topolyáról, Benes József Zentáról, Torok Sándor és a két Novák Moravicáról. A festők mellett, az ifjú Novák fotósként lett befogadva. Ezért lett a csoport neve 9 + 1.

A május 25-e egyúttal Tito Marsall születésnapja is volt és a politikai háttér is biztosítva lett a megalakuláshoz. Ebben Méhes Béla és Galambos Gábor akkori vezetők segítkeztek . A már működő topolyai művésztelep mellett megfért ez az új telep is. Így bizonyítottan,két dudás egy csárdában is elférhetett. Az első sikeres kiállítás is igazolta ezt a bölcsességet. A zentai művésztelep vezetőjének, Benes Józsefnek sajnos el kellett hagynia az országot és egyúttal a mi csoportunkat is. A magyarság ügyeiért negyven évvel ezelőtt igen nagy bátorság volt kiállni. Ennek több művész is áldozatául esett.

Az alakulás utáni években többször is voltak anyagi gondjaink. A festők találkozója és kiállítások megrendezése is kérdésessé vált. Dudás Lajos helyi származású üzletember többször is a zsebébe nyúlt és segítette rendezvényeinket. Az egyik tárlatot Majoros Sándor író nyitotta meg, a festményeket pedig helység hiányában a helyi bank kirakatában helyeztük el. Más alkalommal meg Csubela Ferenc ajánlotta fel az Otthon szociális intézmény támogatását. Néhány éven keresztül igen jó képek születtek. Az intézmény ápoltjai között alkottunk, és megismertük azt a sorsot, amikor az ember magára marad és a közösség támogatására szorul. Válaszúton voltunk, mert többször is költözködni kellett. Kasza László mérnök Somogyi Sándor jogász és Lak József kereskedő is vállalták a csoport költségeit. Mrvelj Slavko vállalkozó is besegített a pénzelésbe. A Kasza –tanyán még megfestettük a vajdasági politikusok portréit is. Magyarország belgrádi nagykövete többször is jelen volt és megnyitotta az új festményeink tárlatait. A telepek kezdetben egynaposak voltak, majd később egész hétvégére nőttek. Újabban már 7-10 napos találkozókat szervezünk.

A kilencvenes évek háborúja miatt be kellett jelenteni rendezvényeinket és a résztvevőket. A külföldről érkező festők ezekben a nehéz időkben is eljöttek. Az önkormányzattól kértünk támogatást egy állandó épület odaítélésére. Kaptunk is egy romos állapotban lévő egykori (Kovacsics) iskola épületet. A falu civil szervezetei, a helyi lakósok összefogtak és mintegy 150 ember részvételével, önkéntes munkával felújítottuk ezt az épületet. A helyi vállalatok is segítettek. A berendezés biztosításában dr Bordás László és a Vöröskereszt is részt vett. Az ide érkező festők is gyarapították a művésztelep felszerelését. Az ünnepélyes átadásra 2000-ben került sor. A felújított épületet az Ady Endre Művelődési Központtal együtt használjuk, de más civil szervezetek is igénybe vehetik a helységeket. Az alapító tagokon kívül az elmúlt negyven évben mintegy 300 művész vett részt az EU, USA, Ázsia, harminc országából. A szerény állami támogatás mellett, az elért eredmények teljesen igazolják a 9+1 létjogosultságát.

Egy időben a Tanyaszínház rendezvényeinek is helyet adtunk, Írók, költők énekesek, zenészek is látogatták a telepet. A telep négy évtizedes fennállásában jelentős esemény volt az is, hogy hat évvel ezelőtt bejegyeztük a 9+1 Nemzetközi Művésztelep Baráti Körét az országos cégjegyzékbe és ez lehetővé teszi az önálló gazdálkodást és pályázásokat. Az utóbbi két évben jelentős bővítések és újítások történtek a művésztelep épületében.

A bácskossuthfalvi művésztelep történetét már többen is feldolgozták, így dr Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész, Béla Duranci művészettörténész, Harangozó Angéla a Halasi Múzeum pedagógusa, Szűcs Károly a múzeum művészettörténésze. A telep fennállásának 30 évfordulójára egy átfogó monográfia is megjelent. Az éves találkozókról, meg katalógusok jelentek meg a telep rendezésében.

Megkaptuk a faludíjat, a topolyai községi Pro Urbe díjat, az újvidéki Forum díjat. Tíz napot vendégszerepeltünk Franciaországban. Magyarországon sok helyen kiállítottunk. Egerben már három éve állandó tárlatunk van.

Az elmúlt negyven év vezetői: Mészáros József, Gáspár Tibor,, Kis Klára, Gulyás László. Munkatársak Gőhr József, Maruzsenszki József, Nemes Károly, Gogolyák Gabriella, dr Kerepes Zoran, dr Korsós Zoltán, Palusek Magdolna, Cimmer János, Nešić Miladin, Tóth Ferenc, Seffer Marika, Nagy Magdaléna, Bika Lajos, Szigeti Imre, Januskó József, Hideg Tibor. Az utóbbi négy évben a művésztelep vezetője Forró Krisztián és Drenkovics Tibor.

Negyven évvel ezelőtt az volt a szokás, hogy a kormány vagy valamely állami szerv rendelte el, hogy hol lehet művésztelepet működtetni. A mi telepünk nem kapott ilyen megjelölést és csak húsz év után részesülhetett először állami támogatásban. Ennek a szerény létének köszönhető, hogy a művészek mégis szerettek ide jönni. A telepünk valójában a művészeké és ha szerény körülmények között is ,de igazi otthont nyújt az ide látogatóknak. Én hiszem, hogy ez a telep a falut is szolgálja, ahonnan a művészek a világ minden részébe szétviszik az itt szerzett élményeket. Ezt kívánom a jövőben is ennek a jubiláló művésztelepnek, megköszönve minden segítő kéz önzetlen segítségét.

Bácskossuthfalva-Ómorovica, 2018.május.25.

- id. Novák Mihály -
Kép
ezofestőVissza: Dokumentumok

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron