150 éve született PAPP DÁNIEL író

Kép
nzyang   2018.02.11. 11:54  Hozzászólás
AvatarAdminisztrátor

Hozzászólások: 1250
Csatlakozott: 2017.06.29. 07:20
Tartózkodási hely: Bácskossuthfalva
 
majlath_bela100.jpg
Majláth Béla
Megtekintve 17 alkalommal.


150 éve született PAPP DÁNIEL író
(Ómoravicza,1868. február 11. – Budapest,1900. augusztus 14.)

Amikor megszületett, apja esküdt volt Ómoraviczán. Az apa a hetvenes évek elején, betyárok üldözése közben vesztette életét, családjára a szegénységet hagyva. A zombori gimnáziumot már úgy járta ki, mint támogatásra szoruló, lenézett félárva. Az önképzőköri jegyzőkönyvek, a korai irodalmi szereplés dokumentumai azt bizonyítják, hogy az okos, erősen érző fiú menekülni szeretett volna a lealázó állapotból. Ezzel a kitörni vágyással függnek össze ifjúkori kalandjai. Az érettségi után katona önkéntesnek jelentkezik, majd az egyik délvidéki görögkeleti klastrom novíciusa. Egyik helyen se bírja sokáig, a szigorú fegyelem nem az ő érzékeny, lázongó természetének való. 1886-ban már Pesten jogászkodik, az Egyetem utcai hónapos szobák lakóinak sorsában osztozik. Itt is a lázadókkal, anarchistákkal tart. S később sem feledi az olyan pillanatokat, mint amilyen volt 1886. június 5-én "midőn – mint írja – Jánszky Lajos császári és királyi vezérőrnagy dúlta keblünket, s a Dorottya utca torkolatában ötven lovasrendőr üdvözölte az ifjúságot, valamelyik harcos egy lapos vágással öt napra bénává ütötte a jobb karomat" (Tüntetők, Országos Hirlap 1898. november 24.).

Az egyetem után öt évig Jeszenszky Damónak, a költői hajlamú közjegyzőnek irodájában dolgozik, ugyanakkor filozófiai stúdiumokat folytat. Már csaknem harminc éves, amikor írásaival jelentkezik – pszichopatológiai tanulmányokat ír a rendőrség hivatalos közlönyében.

Fontos életrajzi motívumok ezek. Pappot később egyoldalúan a mikszáthi anekdotizmus követőjének jellemzik. A modern novella egyik megteremtőjeként világította be meteorszerűen a XIX. század utolsó éveit, de irodalmi tárcáival fényes hullócsillaga volt a korabeli zsurnalisztikának is, kortársai „Isten segedelméből” való hírlapírónak tartották. Rövid életének utolsó öt évében, valamilyen egészen csodálatos, koncentrált munkamódszerrel, kétszáznál több novellát, mintegy ezerötszáz cikket írt, két év alatt négy könyvet jelentett meg – három elbeszéléskötetet (Marcellusz 1898, Utolsó szerelem 1899, Tündérlak Magyarhonban 1899) és egy regényt (A rátótiak, 1898). Kortársai nagy tisztelettel tekintettek tehetségére, termékenységére, de ez nem volt elég, a „hálás utókor” nagyon gyorsan hosszú évtizedekre elfelejtette.

A századvég „eltemetett irodalmából” a leghatékonyabban Féja Géza emelte ki részben irodalomtörténeti munkásságával, részben pedig műveinek kiadásával. Ezek után a Kalangya is ébresztgette emlékét: az 1944. májusi számában öt írás jelent meg róla, köztük Herceg Jánosé, aki majd később is, időről időre, visszatér a nagy elméhez, aki mint írja is, „tündérkertet” látott a bácskai élet felszíne alatt (akárcsak ő, tegyük hozzá), ezt a „tündérkertet” az írói képzelet és kitűnő tehetsége eszközeivel ásta ki a „felszín alól”.

Forrás:
http://mek.oszk.hu/02200/02228/html/04/446.html)

PappDaniel.jpg
Papp Dániel
Megtekintve 17 alkalommal.
PappDaniel2.jpg
Gyászjelentés
Megtekintve 17 alkalommal.
Kép
ezofestőVissza: Majláth Béla helytörténeti és történelmi fóruma

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron