Víz

Kép
Barok László   2019.05.08. 11:14  Hozzászólás
AvatarPrózaíró

Hozzászólások: 11
Csatlakozott: 2017.07.17. 16:29
 
Lakásomban a tegnapi árvíz az ötödik vizes kaland volt. Az első a beköltözés utáni napokban volt 1986-ban. Akkor a fürdőkád melletti csap, ami a mosógéphez volt kiképezve, egyszerűen puhán levált, mintha egy kenyérszeletelő késsel levágták volna. A víz erős, de viszonylag vékony sugárban ömlött ki a fürdőszoba falát döngetve. Kerestem gyorsan a lakás főcsapját, de olyan akkor még nem volt. Azóta már van ilyen. Tehát a lakóház főcsapját kellene elzárni. De az hol van? Új lakó lévén nem tudtam ennek helyét, egy szomszédomat rohantam le a kéréssel, aki megértve a gondot a pincébe nyargalt, s elzárta a főcsapot. Addig tetemes vízmennyiség folyt ki, de csak az egyik szőnyeg ázott át teljesen. Idővel az is megszáradt.
Aránylag semmiség volt, amikor a felettem lakók nagymosást rendeztek, s nálam a plafonból néhány vízcsöpp esett le az átázott falból. Aztán kezdett sűrűsödni a csepegés. Miután szóltam, elállt a szivárgás. Festés akkor nem volt, csak miután eladták fölöttem a lakást, s az új lakóval szintén megesett mindez. Ő is nagymosott, s nem vigyázott eléggé. Miután kiszáradt a fal, kifestettem.
De ők is hamarosan eladták a lakást, egy svájci nő költözött be. Az ideköltözése napján utcánkban javították a vízvezetéket, s lezárták a szolgáltatást délután négyig. A svájci ezt nem tudhatta, csak azt érzékelte, nincs víz, akárhogy tekeri a csapokat. Pedig fürödni szeretne a nagy út után, a fürdőkádat már előkészítette, lefolyóját bedugta, csapjait a legnagyobb fokozatig kiengedte, amiből egy csepp víz se jött. Csak a harákolás. Elment hát sétálni, hogy kifújja magát, és megeméssze a magyar viszonyokat, hogy miért is kellett idejönnie. A csapot ugye nyitva felejtette, s négy óra után, miután a javítás kész lett az utcában, zubogni kezdett a víz. Tele lett a kád, és először szép lassan, majd egyre nagyobb intenzitással folyni kezdett hozzám a plafonon keresztül. Pince, főcsap, elzárom. Szólok a lakóknak, én zártam el, mert… Megértik. Sikerült hamar megtalálni a svájci lányt, s több házlakóval feltakarítottuk a vizet nála is, nálam is. Száradás után úgy döntöttem, csak a fürdőszobát kell újra festetni.
Egy pár év múlva az emeletekről lefutó szennyvízcső nálam repedt el a falban. A fal átázott, bontás, csőrész-csere, kőműves, jó lesz így, festő nem is kell.
És a legnagyobb vizes kaland 2013-ban. Hajnal fél háromkor erős zúgásra ébredek. Mi ez? Tök sötét. Felkelek, és mielőtt világosságot gyújtanék vízbe lépek. Ijedtemben lecsúszok az ágyról, s 3-4 centis vízbe pottyanok. Az adrenalin működhetett, mert sikerült viszonylag gyorsan fölkelni. Itt nagy a baj, a falból terjedelmes erővel, vastag sugárban ömlik a víz. Telefonálni akarok a közös képviselőnek, de a földön levő modem-bázis biztos beázott, a telefon nem működik. Szerencsére van mobil, riasztom a közöst, ő lerohan az elárasztott pincébe, s elzárja a főcsapot, amire mozgássérültségem miatt képtelen lettem volna. Előbb az én lakásomat víztelenítik, a két nagy és három kicsi, teljesen átázott szőnyeget kiviszik az udvarra. A lakásban még hólapáttal is szedik fel a vizet. Egy óra múlva a pincében folytatják a munkát. Hajnal felé ott is kész a munka. A nagy hőségnek most van haszna is, a lakás estére kiszárad, sőt a szőnyegek is. Vízszerelő, biztosító értesítve. A kedélyek lassan megnyugodtak. De napokig sláger a téma.


:naja:Vissza: Barok László fóruma

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron